Cum aleg filtrul hidraulic

Pentru a aprecia corect rolul filtrului intr-un sistem este necesar sa intelegem care este scopul acestuia, functia principala a filtrului este protejarea componentelor active de uzura indusa de particulele aflate in suspensie care sunt mai mari decat tolerantele minime ale componentelor sistemului (paticulele car epot penetra si interfera cu elementele active – pompe, supape, motoare etc.).

Un filtru ar trebui sa controleze nivelul de particule contaminante de dimensiuni mai mare sau egale decat cele acceptate in sistem.

Ideea de baza este ca nu exista un fluid perfect curat intr-un sistem si ca se accepta un anumit grad de contaminare al fluidului care nu interfereaza cu buna functionare a acestuia.

In cazul in care filtrul nu reuseste sa controleze nivelul de particule care pot provoca daune atunci prezenta acestora va declansa o reactie in lant (de uzura) care va aduce si mai multe astfel fel particule in sistem.

Filtrele sunt caracterizate prin doua componente si anume gradul de filtrare si eficienta filtrului.

Gradul de filtrare reprezinta dimensiunea maxima a particulelor care pot trece prin filtru si exprim in µm. Folosita de sine stătător acesta unitate are pur valoare teoretica.

Eficienta filtru (factorul βx) reprezinta raportul dintre numarul de particule de o anumita dimensiune(x) prezente la intrarea in filtru si numarul de particule de aceeasi dimensiune prezente la iesirea din filtru.

Acesta eficienta nu este o valoare pur teoretica ci se obtine prin filtrarea fluidului in mai multe treceri conform ISO 16889.

Raport
βx
Cate particule de o anumita dimensiune vor trece prin filtru?Eficienta filtrului
21 la fiecare 2 particule50%
101 la fiecare 10 particule90%
201 la fiecare 20 particles95%
751 la fiecare 75 particule98.7%
1001 la fiecare 100 particule99%
2001 la fiecare 200 particule99.5%
10001 la fiecare 1000 particule99.9%
20001 la fiecare 2000 particule99.95%

Acesti 2 parametri totusi nu ofera toate informatiile depre un filtru, important fiind si capacitatea de ratinere a a contaminantilor, stabilitate in timp, stabilitate in functie de temperatura.

Totusi acesti parametri reprezinta cea mai eficienta metoda de evaluare a performantelor unui filtru.