Actionarea electrica a prizei de putere

Foarte multe tipuri de utilaje sunt proiectate pentru a fi mobile fiind fabricate exclusiv pentru actionarea de la priza de putere a tractorului. De asemenea exista o categorile de utilizatori care doresc sa utilizeze la maximum utilajele achizitionate sau sa o faca intr-un mod mai ieftin. In aceste categorii se incadreaza pompe de apa, generatoare electrice, tocatoare de maruntire, tocatoare de crengi si biomasa, diferite tipuri de ferastraie etc.

Din aceste considerente sistemele antrenate cu motor electric pentru actionarea utilajelor prin intermediul transmisiei cardanice devin din ce in ce mai populare sau din ce in ce mai necesare.

Aceste sisteme sun compuse in general din:

  • sasiu (1): sustine toate componentele si asigura o conexiune mecanica cu utilajul actionat sau cu un suport fix;
  • motor electric asincron (2): realizeaza antrenarea sistemului;
  • reductor mecanic (3): asigura corelarea dintre turatia motorului si turatia necesara la priza de putere;
  • cuplaj flexibil (3): realizeaza conexiunea mecanica intre arborele motorului electric si arborele de intrare al reductorului compensand erorile de aliniere;
  • demaror (4): sistem electric pentru pornirea si protectia motorului electric;
  • elemente de protectie: asigura protectia operatorilor si bunurilor fata de elementele aflate in miscare.

 

In functie de necesarul de putere si de puterea instalata a retelei de alimentare cu energie electrica acestea poat avea diferite configuratii: de la 1,1 la 75 kW si turatii de 540 rpm (±5%) sau 1000 rpm (±5%).